Rogaliki
14 listopada „Akademię Małego Kucharza” odwiedziła pani Lubova Horova, mama Marii Altukhovy. Celem spotkania było zapoznanie dzieci z oddziałów przedszkolnych z podstawowymi zwrotami w języku ukraińskim. Następnie wszyscy udaliśmy się na stołówkę, gdzie tam wspólnie wykonaliśmy rogaliki z okazji obchodów Świętego Marcina. Były one przygotowane według ukraińskiej receptury.
Jak widać na załączonych zdjęciach przygotowanie słodkości oraz ich degustacja sprawiła dzieciom wiele radości.
Była to kontynuacja działań z Modułu IV, zadanie 20 „Poznajmy się” w związku z udziałem naszej placówki w międzynarodowym projekcie edukacyjnym „Z kulturą mi do twarzy”.
Przepis na rogaliki:
- 1 kg mąki;
- 2 margaryny (miękkie);
- 10 dag drożdży;
- 1 szkl mleka;
- 1 mały proszek do pieczenia;
- 3 łyżki cukru;
- szczypta soli;
- 1 jajko;
Dodatkowo:
- marmolada;
- cukier puder (do oprószenia upieczonych rogalików).
Sposób przygotowania:
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i dodać łyżkę cukru. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie mąkę połączyć ze wszystkimi składnikami potrzebnymi do ciasta. Na koniec dodać przygotowany wcześniej rozczyn. Wyrabiać aż do otrzymania jednolitego ciasta. Przykryć je bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 1 godz.
Ciasto rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, w kształt koła i pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć ok. 1 łyżeczki marmolady i zwinąć od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. (Końcówka ciasta powinna być podwinięta pod spód rogalika).
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 20 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół.