Sałatka jarzynowa
Jesień, to tematyka związana z poznawaniem owoców i warzyw. W ramach Międzynarodowego Projektu Edukacyjnego ”Z kulturą mi do twarzy” z Modułu III zadanie 14 ”Z kulturą przy stole” dzieci z ”Akademii Małego Kucharza” poznawały warzywa nie tylko za pomocą wzroku ale również innymi zmysłami: węchem, dotykiem i smakiem. Z myślą o jarzynowych witaminkach nasza grupa postanowiła zrobić wspólnie pyszną sałatkę warzywną. Przy tej okazji przedszkolaki poznały wygląd, smak i zapach niektórych składników. Każdy dostał deseczkę, nożyk i tak przystąpiliśmy do krojenia. Dzieci samodzielnie kroiły i przyrządzały sałatkę warzywną przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Przyrządzanie sałatek dało dzieciom wiele satysfakcji. Samodzielnie wykonana potrawa smakowała wyśmienicie. Podczas robienia sałatki przedszkolaki nauczyły się również, że gotowanie i jedzenie wymaga zachowania szczególnej higieny, że nie tylko ręce, ale również warzywa należy myć przed obieraniem, krojeniem i spożywaniem.
Wszystkie dzieci z wielkim apetytem zjadały wspólnie przygotowaną sałatkę.
Zapraszamy do galerii zdjęć.